El Pla Educatiu d’Entorn dissenya i implementa accions per afavorir la igualtat d’oportunitats, entesa com a igualtat d’accés, de recursos, de resultats i de dret a l’educació, especialment amb alumnat en condicions de vulnerabilitat.
Àmbits de treball del Pla Educatiu d’Entorn
Àmbit socioeducatiu
Espais de vincle i confiança i acompanyament en un procés personal, de realció i en l’aprenentatge acadèmic.
Àmbit esportiu
Actuacions d’inclusió, relació i cohesió de grup a través de l’esport.
Àmbit de la família
Actuacions d’inclusió, relació i cohesió de grup a través de l’esport.
Accions del Pla Educatiu d’Entorn
Esplai Garbuix
Adreçat a mainada de primària, els grups es troben un cop per setmana, durant dues hores i mitja per fer reforç escolar i joc.
Està gestionat pels Esplais de la Garrotxa amb la col·laboració del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.
Esplai Larai
Projecte socioeducatiu per a nens i nenes de 6 a 16 anys que treballa en el seu entorn més proper (família, barri i escola) incidint en el treball dels valors i les habilitats socials que permeten desenvolupar-se com a persona.
Està gestionat pel Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.
Rodajoc
Una experiència pedagògica que recupera l’espai de joc per excel·lència: el carrer. Cada curs reuneix les infants de 3r de primària de totes les escoles de la comarca, que, per equips, coneixen i juguen a diferents jocs del món tot aprenent a cooperar.
S’organitza conjuntament entre l’Àrea de Cultura i Educació, i la d’Esports i Lleure de l’Ajuntament d’Olot. Hi col·labora l’Escola Pia i el professorat d’educació física dels centres de primària de la comarca.
Orientaolot
És una activitat d’orientació per a tots els alumnes de 1r d’ESO de la comarca dissenyada per potenciar l’activitat física. Es creen grups hereogenis formats per nois i noies de diferents centres educatius que aprenen i conviuen durant la jornada. Es treballa la presa ràpida de decisions i el consens del grup, la capacitat de concentració i d’observació, el desenvolupament de la imaginació a través de la interpretació de mapes, la millora de l’autoestima i les relacions personals.
S’organitza conjuntament entre l’Àrea de Cultura i Educació, i la d’Esports de l’Ajuntament d’Olot. Hi col·labora l’Escola Pia i el professorat d’educació física dels centres de secundària de la comarca.
Nedem
Curs de natació per a nois i noies de 1r a 4t d’ESO dels centres públics i concertats d’Olot que no saben nedar. Se’ls ofereix un curs de natació d’una hora diària durant els mesos de juliol i agost.
S’organitza conjuntament des de l’Àrea de Cultura i Educació, i la d’Esports de l’Ajuntament d’Olot.
Tallers d’estudi assistit (TEA) a primària i a secundària
Es porten a terme a tots els centres de primària i de secundària de la ciutat. S’hi ofereixen activitats de suport a la tasca escolar. D’aquesta manera es reforcen els hàbits escolars i es desenvolupen les tècniques d’estudi i les actituds positives en relació amb l’aprenentatge.
Lúdics (suport escolar d’estiu)
Espais educatius encarats a la promoció de l’èxit escolar i a la consolidació de les competències acadèmiques treballades durant el curs. S’adrecen a nens i nenes d’entre 7 i 13 anys que no participen en altres activitats durant l’estiu i que necessiten un reforç en els temes acadèmics. Es treballa en grups molt reduïts, de màxim dotze nens i nenes, per assegurar una atenció individualitzada i per facilitar el coneixement i la creació del vincle entre educador o educadora i l’infant.
CataOlot (tallers de suport lingüístic)
Espai educatiu enfocat a l’aprenentatge de la llengua catalana a través de la conversa, el diàleg i el coneixement de l’entorn de manera vivencial i pràctica. S’adreça a nois i noies de 1r a 4t d’ESO que fa poc temps que han arribat a la ciutat i que necessiten millorar el català per poder seguir bé les matèries escolars.
Accés Obert
És una línia d’ajuts que té per objectiu l’equitat en l’accés a les activitats extraescolars durant el curs escolar i, sobretot, en períodes de vacances. S’adreça a infants i joves d’entre 6 i 18 anys que es troben en situació de vulnerabilitat i/o en situació de risc. No és un programa universal, sinó que es treballa de manera coordinada amb el Consorci d’Acció Social, amb els professionals dels Serveis Educatius, amb els equips docents dels centres educatius i amb les entitats i/o serveis que treballen amb famílies amb infants a càrrec.
Jornades d’Educació i Literatura Infantil i Juvenil de la Garrotxa
Jornades de formació destinades a professorat amb l’objectiu de dialogar, debatre, conèixer i compartir al voltant d’un tema d’interès per al personal docent de les etapes educatives d’infantil, primària i secundària.
S’ideen a la Comissió de Llengua i Biblioteca, de la qual formen part l’Equip de Llengua i Cohesió Social dels Serveis Educatius de la Garrotxa, la Biblioteca Marià Vayreda d’Olot i l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot.
Esbarria’t
Creació d’un espai obert de lleure socioeducatiu encarat a infants i joves d’entre 6 i els 12 anys, nouvinguts i establerts en un barri als afores de la ciutat. L’objectiu és oferir activitats culturals i de lleure a una població que, en general, participa poc de les iniciatives culturals i d’oci que es fan a Olot. Durant un mes a l’estiu es programen setmanalment tallers relacionats amb disciplines artístiques i sortides.