Aquest estiu s’han posat en marxa dos recursos de formació per facilitar l’accés al món formatiu i laboral dels joves nouvinguts a Olot.
El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Àrea de Cultura i Educació han posat en marxa aquest estiu dues iniciatives adreçades a joves nouvinguts a la ciutat.
Per una banda, durant el mes de juliol s’ha dut a terme un recurs de formació instrumental (nivell 2 i 3) i català (Bàsic 2 – Bàsic 3) per a joves de 16 a 21 anys que volien incorporar-se als Programes de Formació i Insersió per aquest curs 2024-2025. Un total de 15 joves nouvinguts al municipi i que havien fet prèviament la preinscripció a un PFI han pogut gaudir d’aquesta oportunitat durant aquest passat mes de juliol.
Aquest recurs tenia com a objectius proporcionar els recursos necessaris per comprendre i poder utilitzar la llengua catalana en les situacions de comunicació orals i escrites més habituals, així com assolir el nivell de competència instrumental per accedir al sistema formatiu català.
Per altra banda, 30 joves nouvinguts al municipi d’entre 18 i 25 anys han pogut accedir a la segona iniciativa, un recurs d’alfabetització. Els participants, no alfabetitzats, han estat identificats des del CASG i comptaven amb una educadora de referència.
Els objectius que es perseguien amb aquest segon recurs eren proporcionar els recursos mínims necessaris per a comprendre i poder utilitzar la llengua catalana en les situacions de comunicació orals i escrites més habituals, així com oferir una orientació formativa i laboral en funció dels interessos dels joves participants. Finalment, també es volia aconseguir que els joves participants tinguessin les habilitats necessàries per a poder escollir el seu futur professional, ja sigui continuant estudiant, ampliant la seva formació laboral o inserint-se al mercat de treball.
Tots dos recursos pretenien crear un espai de comunicació, de coneixement i de respecte mutus entre persones de procedències diferents però amb situacions similars, donar a conèixer als participants l’entorn social, cultural i juvenil de la ciutat (entitats, espais i serveis, entre d’altres), així com aconseguir la incorporació dels joves nouvinguts als recursos que ja existeixen a la ciutat.
Totes dues activitats formen part del programa Benestar i Comunitat de Dipsalut de la Diputació de Girona.