El Servei de Català d’Olot-la Garrotxa ha ofert 24 cursos en el primer semestre d’aquest curs.

De cara a aquest estiu, de l’1 al 29 de juliol, el Servei de Català ofereix dos cursos de nivell bàsic 1.

El Servei de Català d’Olot-la Garrotxa ha ofert 24 cursos en el primer semestre d’aquest curs. Des del gener hi ha hagut 478 inscripcions que, de forma presencial, han après català durant aquests últims sis mesos. Si a aquests s’hi afegeix l’oferta de cursos en línia, un total de 498 persones han assistit a la formació del Servei de Català.

De cara a aquest estiu, el Servei de Català ofereix dos cursos de nivell bàsic 1. Es tracta d’una formació intensiva que tindrà lloc de l’1 al 29 de juliol i que ajudarà a donar resposta a la petició de cursos de català. Van dirigits a persones que acaben d’arribar i que parlen alguna altra llengua romànica. Qui vulgui fer aquest curs cal que s’adreci al Servei de Català.

El nivell d’inscripcions segueix la mateixa tònica que el curs anterior, any en què es va arribar al màxim d’alumnes, xifra que lliga amb l’augment d’arribades a la ciutat després de la pandèmia.

Les properes inscripcions als cursos seran el mes de setembre.

Aquestes dades demostren l’interès i la necessitat per aprendre de català, així com també la resposta des de les diverses institucions per fer de la llengua un eix cabdal en el procés d’acollida. El perfil d’alumnat és una mica més jove, amb un pic d’alumnes de 26 a 35 anys. La majoria  d’alumnes venen al Servei de Català  de forma immediata tan bon punt arriben a Olot per informar-se.

Altres iniciatives impulsades pel Servei de Català durant aquest curs han estat les següents:

Voluntariat per la llengua. Durant el 2023, hi han hagut 145 participants amb un total de 77 parelles lingüístiques. Per altra banda, s’ha iniciat el Voluntariat per la llengua en l’àmbit de la Salut. Enguany s’han celebrat els 20 anys del Voluntariat per la llengua a la Garrotxa, un període durant el qual hi han hagut més de 1.160 parelles.

Campanya 21 dies. Desplegament de la campanya per reflexionar sobre el canvi de llengua a cinc municipis de la comarca: Olot, Sant Esteve d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols, Riudaura i Besalú.

Dinamització de l’alumnat. S’han fet activitats diverses al llarg del curs per promoure l’ús del català i el coneixement de l’entorn: un taller sobre diversitat lingüística, el mural de les llengües, el Club de lectura fàcil a la Biblioteca Marià Vayreda, el Dia Mundial de la Poesia a Ràdio La Vall, visites a la Biblioteca i al Museu i ruta per l’eixample Malagrida, el Cicle de Cinema Infantil en català (CINC) als Cinemes Olot.

Sessions de sensibilització, amb la xerrada de Carme Junyent, dins el cicle “Reptes del segle XXI” del PEHOC, i vàries sessions de sensibilització a l’administració i a l’Hospital d’Olot per mantenir el català en l’atenció al públic.