Infanteria! és el primer esdeveniment educatiu i cultural a Olot per a infants de 0 a 3 anys, per a les seves famílies i per als professionals de l’educació.

Se celebra a Olot els dies 9, 10 i 11 de maig. La programació consta d’espais de joc per a infants, xerrades sobre criança i una jornada de formació per a professionals.

La proposta ha tingut molt bona rebuda i les jornades professionals i algunes de les activitats familiars ja tenen les places exhaurides.

Aquest dijous 9 de maig comença Infanteria!, el primer esdeveniment educatiu i cultural a Olot per a infants de 0 a 3 anys, per a les seves famílies i per als professionals de l’educació. Tindrà lloc els dies 9, 10 i 11 de maig a diferents espais de la ciutat, La Carbonera, la Biblioteca Marià Vayreda i l’Espai Cràter, amb una programació que combinarà espais per a infants, per a les famílies i per a professionals. “Educació! Cultura! Infància! és el lema d’aquest esdeveniment creat conjuntament per totes les escoles bressol de la ciutat.

A dos dies d’estrenar Infanteria!, les inscripcions per a les Jornades Professionals del dissabte 11 al matí ja estan esgotades. També s’han exhaurit les entrades per a les dues funcions de Mimesis de Zig Zag Danza al Teatre Principal d’Olot i per les dues sessions del taller sobre com acompanyar el moviment lliure durant el primer any de vida a la Biblioteca Marià Vayreda a càrrec de dues educadores.

Encara queden places en algunes sessions de l’activitat “Prohibit no tocar” de Roberta Genova, un espai de joc lliure a La Carbonera on els infants poden tocar, experimentar i descobrir el món a través dels sentits. A més, també es podrà accedir lliurament dos espais de joc: L’obrador dels infants a l’exterior de La Carbonera, organitzat per Jugar i Jugar i l’Espai de joc per a nadons no caminants a la sala infantil de la Biblioteca el dijous i divendres de 17 a 19 h. Tampoc cal inscripció per a aquelles activitats dirigides a les famílies, com ho són les xerrades “Per què jugar és important per aprendre?” de Sònia Kliass el dijous 9 de maig, “Aprèn a llegir el joc dels infants” a càrrec de Clàudia Díaz i Carmen Granados de Jugar i Jugar el divendres 10 de maig i “Educar en l’admiració” amb Catherine L’Ecuyer el dissabte 11 de maig.

Durant els dies d’Infanteria!, els assistents trobaran contingut en format de vídeos i consells sobre com acompanyar el joc dels infants que es podran veure als espais de l’esdeveniment, però també s’hi podrà accedir a través dels codis QR dels fulletons que es repartiran.

Per ser gran, abans s’ha de ser petit

Infanteria! vol ser un espai per donar veu a la infància, valorar-la, donar visibilitat a la tasca educativa de les educadores i famílies i posar a primera línia les necessitats d’aquesta etapa que són molt importants per a un desenvolupament òptim. La iniciativa vol transmetre una manera de veure la infància, atendre-la, respectar-la i acompanyar-la per millorar les maneres com parlem i com ens dirigim els adults als infants. Per això, el nom d’Infanteria! posa l’infant a primera línia i li dona presència i valor.

L’esdeveniment es caracteritza per tres línies: oferir espais de joc adequats per a infants, proporcionar recursos i acompanyament a famílies i donar una formació complementària i de qualitat per als professionals. Les activitats per als infants se centraran en el joc. A l’hora de plantejar els espais de joc s’han tingut en compte les necessitats dels infants de 0 a 3 anys, la seva sensibilitat en quant a mida i acústica o la noblesa i bellesa dels materials. La vessant dedicada a les famílies s’ha pensat per oferir un acompanyament a les famílies amb infants d’aquestes edats i també per crear un espai de relació amb altres famílies. Finalment, s’ha dissenyat un espai de trobada i reflexió per als professionals el dissabte 11 al matí a l’Espai Cràter.

Infanteria! és un projecte impulsat per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot que va néixer d’una comissió formada per totes les escoles bressol de la ciutat d’Olot, tant públiques com privades, les quals han participat en la ideació i disseny de la iniciativa. Aquestes escoles són: Escola Bressol Municipal Sant Miquel, Escola Bressol, Municipal Les Fonts, Escola Bressol Municipal La Gredera del Morrot, Escola Bressol Municipal Sant Pere Màrtir, Llar d’infants Sant Roc, Llar d’infants L’Avet, Llar d’infants Les Baldufes i Llar d’infants La nina de drap. Tota la informació es pot trobar a infanteria.cat.

El nombre d’infants de 0 a 3 anys a Olot representa el 2,4% de la població. Actualment, hi ha 898 infants d’aquestes edats (Dades GIS, 2023). Cada any, s’ofereixen 420 places a escoles bressol, entre l’àmbit públic i el privat. Amb la qual cosa, un 47% dels infants de 0 a 3 anys està escolaritzat.