Infanteria! se celebrarà a Olot del 9 a l’11 de maig amb una programació que combinarà espais de joc per a infants, xerrades per sobre criança per a famílies i una jornada de formació per a professionals.

Educació! Cultura! Infància! és el lema d’aquest esdeveniment creat conjuntament per totes les escoles bressol de la ciutat.

Infanteria! és el primer esdeveniment educatiu i cultural a Olot per a infants de 0 a 3 anys, per a les seves famílies i per als professionals de l’educació. Tindrà lloc el proper mes de maig a diferents espais de la ciutat, La Carbonera, la Biblioteca Marià Vayreda i l’Espai Cràter, amb una programació que combinarà espais per a infants, per a les famílies i per a professionals.

La iniciativa vol ser un espai per donar veu a la infància, valorar-la, donar visibilitat a la tasca educativa de les educadores i famílies i posar a primera línia les necessitats d’aquesta etapa que són molt importants per a un desenvolupament òptim. Infanteria! vol transmetre una manera de veure la infància, atendre-la, respectar-la i acompanyar-la per millorar les maneres com parlem i com ens dirigim els adults als infants. Per això, el nom d’Infanteria! posa l’infant a primera línia i li dona presència i valor.

L’esdeveniment se celebrarà els dies 9, 10 i 11 de maig i es caracteritza per tres línies: oferir espais de joc adequats per a infants, proporcionar recursos i acompanyament a famílies i donar una formació complementària i de qualitat per als professionals.

Les activitats per als infants se centraran en el joc. A l’hora de plantejar els espais de joc s’han tingut en compte les necessitats dels infants de 0 a 3 anys, la seva sensibilitat en quant a mida i acústica o la noblesa i bellesa dels materials. A l’interior de La Carbonera s’hi instal·larà la proposta ‘Prohibit no tocar’ de Roberta Genova, un espai de joc lliure on els infants podran tocar i experimentar amb tots els sentits. Aquest espai, a més d’estar obert al públic en general també hi assistiran tots els infants d’infantil 2 de les escoles bressol de la ciutat entre el dijous i divendres al matí. Per altra banda, a l’exterior de La Carbonera hi haurà L’obrador dels infants basat en dos materials: sorra i palla. A la Biblioteca hi haurà un espai de joc per a nadons no caminants i també s’hi farà un taller per a famílies i infants sobre com acompanyar el moviment lliure durant el primer any de vida a càrrec de Missi Casacuberta i Adriana Verdaguer, educadores de la Llar d’infants Les Baldufes.

La vessant dedicada a les famílies compta amb tres xerrades: “Per què jugar és important per aprendre?” a càrrec de Sònia Kliass, “Aprèn a llegir el joc dels infants” a càrrec de Clàudia Díaz i Carmen Granados de Jugar i Jugar, i “Educar en l’admiració” a càrrec de Catherine L’Ecuyer. Aquest àmbit s’ha pensat per oferir un acompanyament a les famílies amb infants d’aquestes edats i també per crear un espai de relació amb altres famílies.

La tercera pota d’Infanteria! són les jornades de formació per a professionals que es faran el dissabte al matí a l’Espai Cràter però també un entorn de reflexió i trobada. El programa inclou la taula rodona titulada “Jugar és realment un dret per als infants?”, conduïda per Eva Sargatal i amb la participació de Catherine L’Ecuyer, Romina Pérez i Dolors Pomés, i la conferència “L’acompanyament en el joc a l’escola bressol” a càrrec de Missi Casacuberta i Gemma Gascons del Grup de treball la petita infància de la Garrotxa.

Infanteria! és un projecte impulsat per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot que va néixer d’una comissió formada per totes les escoles bressol de la ciutat d’Olot, tant públiques com privades, les quals han participat en la ideació i disseny de la iniciativa. Aquestes escoles són: Escola Bressol Municipal Sant Miquel, Escola Bressol, Municipal Les Fonts, Escola Bressol Municipal La Gredera del Morrot, Escola Bressol Municipal Sant Pere Màrtir, Llar d’infants Sant Roc, Llar d’infants L’Avet, Llar d’infants Les Baldufes i Llar d’infants La nina de drap. Tota la informació es pot trobar a www.infanteria.cat.

El nombre d’infants de 0 a 3 anys a Olot representa el 2,4% de la població. Actualment, hi ha 898 infants d’aquestes edats (Dades GIS, 2023). Cada any, s’ofereixen 420 places a escoles bressol, entre l’àmbit públic i el privat. Amb la qual cosa, un 47% dels infants de 0 a 3 anys està escolaritzat.