Impulsat per Tramoia Cultura en col·laboració amb Xarxa Transversal, el Torneig de Dramatúrgia per a Instituts és una activitat artística i formativa que busca acostar els joves a les arts escèniques.
Enguany, hi participaran els alumnes de primer de batxillerat de l’Institut La Garrotxa i l’Institut Montsacopa d’Olot.
De febrer a maig, l’alumnat gaudirà de sis sessions de treball els dijous a la tarda a La Carbonera acompanyats de professionals de la dramatúrgia.
Els alumnes de batxillerat d’Olot participen enguany al Torneig de Dramatúrgia per a Instituts, un projecte impulsat per Tramoia Cultura en col·laboració amb Xarxa Transversal. Es tracta d’una activitat artística i formativa integral per acostar els joves a les arts escèniques i per treballar la creació de públics culturals. El projecte ofereix una panoràmica de tots els passos de creació d’una obra teatral: des de l’escriptura i lectura de text, fins als assajos de la posada en escena amb intèrprets professionals.
Olot és una de les set noves ciutats catalanes que s’adhereixen en aquesta edició del projecte. Els alumnes de primer de batxillerat de l’Institut La Garrotxa i l’Institut Montsacopa participaran al Torneig i gaudiran de sis sessions de treball amb professionals de les arts escèniques i de la dramatúrgia amb qui aprendran el procés de creació d’una obra de teatre. De febrer a maig, els dijous a la tarda en horari extraescolar i de manera voluntària, els alumnes dels dos centres es trobaran a La Carbonera. Hi participen un total de 15 alumnes dels instituts d’Olot i tres professores. Els professionals que participaran en les formacions seran Albert Forns, Yaiza Berrocal i Jandro Santaflorentina.
Un cop treballats els textos amb els dramaturgs, se n’assajarà la posada en escena amb actors i actrius professionals. Finalment, el 14 de maig els instituts participants es trobaran a la Sala Beckett per la final del Torneig. Actors i actrius professionals faran una lectura dramatitzada de les propostes de cada institut i l’alumnat i el públic assistent votarà la que més els hagi agradat per tal que en surti una guanyadora.
També participen al Torneig de Dramatúrgia Figures, Reus, Sant Cugat, Mataró, Vilanova i Granollers.
Sobre el projecte
Tramoia Cultura va impulsar aquest projecte ara fa cinc anys a les ciutats de Girona i Salt gràcies a la col·laboració amb la Fundació Atempo i el Festival Temporada Alta —organitzador del Torneig de Dramatúrgia Catalana en l’àmbit professional— i també al municipi de Castelló d’Empúries el 2023, amb el suport de l’Ajuntament del municipi. En aquest temps, el projecte s’ha consolidat i ha permès que centenars de joves s’acostin a les arts escèniques en hores lectives.
Amb l’objectiu de fer arribar el teatre i l’escriptura a més territoris, s’ha establert una nova aliança amb Xarxa Transversal, una entitat que aplega 10 ciutats mitjanes d’arreu de Catalunya que col·laboren en l’àmbit de la cultura. D’aquesta manera, de febrer a juny alumnat de batxillerat de centres de Mataró, Granollers, Sant Cugat del Vallès, Olot, Figueres, Reus i Vilanova i la Geltrú aprendran a escriure històries i a posar-les en escena.