En cas que se superi l’aforament, es tindrà en compte l’ordre d’inscripció.
HORARIS:
9 h: Entrada (*Dia 25 a les 9h15)
9.15 h: Presentació
9.25 h: Projecció
Seguidament: Descans
Seguidament: Debat amb ponents de rellevància
12.45 h: Final (*Dia 25 final a les 12.30 h)
JORNADES AL VOLTANT DEL CINEMA DOCUMENTAL PER A ALUMNES DE CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA, ESO, BATXILERAT I CICLES, QUE PERMET APROPAR EL DOCUMENTAL AL PÚBLIC MÉS JOVE.
La mostra ofereix als alumnes una oportunitat única per despertar les consciències mentre gaudeixen descobrint històries fascinants i reals.
Històries per emocionar, il·lusionar-se i reflexionar. Parlen de temes que els inquieten, els afecten, que coneixen
i els interessen, i que tracten la vida quotidiana.
Les projeccions s’acompanyen amb ponències i debats, amb persones
o entitats de reconegut prestigi, al voltant del tema proposat pel film.
PODEU VEURE LA PROGRAMACIÓ EN AQUEST ENLLAÇ
OPCIONS (CAL POSAR OPCIÓ A CADA SOL·LICITUD)
Opció A: 4t ESO, Batxillerat i Cicles/24 de setembre
Opció B: 5è i 6è de Primària, 1r i 2n d’ESO / 25 de Setembre
Opció C: ESO, Batxillerat i Cicles / 26 de Setembre
Opció D: 3r i 4rt d’ESO, Batxillerat i Cicles / 27 de Setembre
Programa digital i tràilers, a partir del dia 1 de setembre, a la web www.olotdoc.cat
_________________________________________________________________
OPCIÓ A
“20 DAYS IN MARIUPOL” (*) VO. subtitulat al català.
(alumnes de 4rt d’ESO, Batxillerat i Cicles / 24 de Setembre)
SINOPSI
“20 dies a Mariúpol” narra la lluita d’un equip de periodistes d’Associated Press, atrapats a la ciutat assetjada de Mariúpol, per documentar les atrocitats de la invasió russa. Com a únics reporters ucraïnesos que romanen a la ciutat, capturen el que després es convertirà en imatges definitòries de la guerra i l’impacte a tot el món.
PREMIS
(2023) Premi Audience World Cinema Documentary al SUNDANCE FILM FESTIVAL, Premi Audience Favourite al HOT DOCS Canadian Documentary Festival, Premis Best International Director i Best International Editing al DocEdge Film Festival, Premi Greg Fund Memorial al Cleveland International Film Festival, …
(2024) Premi millor documental al BAFTA Film, Premi documental de l’any al LONDON Critics Circle Film, Premi millor documental al OFCS (Online Film Critics Society), Premi millor documental als OSCAR de l’Acadèmia de Hollywood, …
PONÈNCIA-CONVERSA AMB LLUÍS CAELLES
Reporter i sots cap de la secció d’Internacional dels Serveis Informatius de TV3. Ha cobert sobre el terreny la guerra desfermada per la invasió russa d’Ucraïna. L’atac de les tropes de Moscou el va agafar a la capital ucraïnesa, Kíiv, des d’on va explicar l’inici del conflicte.
Va cobrir els atemptats de l’11S a Nova York, la revolta ucraïnesa del Maidan, la guerra de Gaza, la tensió social i el rescat de Grècia, l’arribada de refugiats a Europa, les rutes migratòries dels Balcans i de l’Àfrica occidental, el tsunami i l’accident nuclear de Fukushima, les conseqüències de la catàstrofe de Txernòbil i, darrerament, la guerra a Ucraïna.
Ha dirigit i presentat Telenotícies a TV3 i espais informatius al Canal 324. Va ser corresponsal a Brussel·les i ha col·laborat amb programes com el “30’ minuts”.
__________________________________________________________________
OPCIÓ B
“EL GRAN XOU” (*) VO. catalana.
(exclusiva per a alumnes de 5è i 6è de Primària, 1r i 2n d’ESO) / 25 de Setembre)
SINOPSI
L’equip de Grups Xou Gran del Club Patinatge iniciava la temporada 2023 havent guanyat 13 dels últims 19 Mundials disputats.
'No em vinguis amb cuentus' va ser la coreografia ideada per Ricard Planiol, director artístic del club. Sota el lema 'les princeses no necessiten cap príncep blau per sentir-se com una reina' la coreografia reversionava un conte clàssic per parlar de l'empoderament femení.
El documental narra la concepció d'aquest ball, l'evolució esportiva de l'equip, el treball de Planiol i l’entrenadora Ester Fàbrega, per superar situacions molt complicades, secrets i històries d'un grup que, en set mesos, va viure els moments més difícils dels darrers 20 anys i també un dels més especials, el triomf al Mundial de Patinatge Artístic de Colòmbia 2023.
PONÈNCIA-CONVERSA AMB RICARD PLANIOL, director tècnic del club patinatge artístic d’Olot des de fa trenta-cinc anys i, TRINI GUTIÈRREZ, directora del documental.
RICARD PLANIOL. Director tècnic del Club Patinatge Artístic d’Olot des de fa trenta-cinc anys.
Ell és el creador de les coreografies dels grups de xou que competeixen en nom de l’Olot, amb les quals ha aconseguit estar al capdavant de l’elit mundial en moltes ocasions, en col·laboració amb la seva exalumna, l’Esther Fàbrega, que exerceix com a entrenadora d’aquest primer equip del club.
El CPA Olot ostenta, actualment, 14 medalles mundials, 4 plates i un bronze.
Planiol va ser Premi Insígnia Olímpica pel Comitè Olímpic Espanyol i el 2016 Premi Insígnia d’Or per la Federació Espanyola de Patinatge.
TRINI GUTIÉRREZ POCH. Periodista i de Capellades.
Allò que realment li agrada és explicar històries a través de la càmera.
Ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional a La Xarxa.
Li agrada investigar com explicar els fets i les vivències.
El reportatge televisiu és un dels formats en què més ha treballat i des de La Xarxa ha pogut fer 'El Gran Xou’, que és el primer documental que ha dirigit.
_________________________________________________________________________
OPCIÓ C
“INTO THE ICE” (*) VO. subtitulat al català.
(alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles) / 26 de Setembre)
SINOPSI
Tot i molts anys de recerca, encara no sabem exactament a quina velocitat s'està fonent la capa de gel de Groenlàndia.
Aquesta és la pregunta que el director Lars Henrik Ostenfeld espera respondre quan emprèn una expedició amb tres dels principals glaciòlegs del món.
El viatge els portarà a 180 metres de profunditat, cap a l'interior d'un dels forats principals a la capa de gel, més lluny del que qualsevol ésser humà hagi arribat abans.
PREMIS
(2022) Nominat a millor documental al MILLENNIUM Docs Against Gravity, DOKUFEST International Documentary Festival, REYKJAVIK International Film Festival, CPH:DOX.
(2023) Nominat a millor documental al DANISH Film Awards, CINEMA EYE Honors Awards, Green Planet Movie al Film Festival della LESSINIA, Jackson Wild Media i millor documental al NHDocs, Millor documental internacional al PLANET In Focus, Millor documental al DUTCH Mountain FF, Millor documental en canvi climàtic al SunChild FF, …
PONÈNCIA-CONVERSA AMB JORDI CAMINS
Professional de la Glaciologia (la ciència que estudia el gel), de la formació didàctica i divulgació dels efectes del canvi climàtic a tot el planeta.
Va inventariar i catalogar la totalitat de les glaceres dels Pirineus, fent-ne fins avui el seguiment constant de la seva evolució.
Col·labora amb universitats i webs educatives europees, i participa en expedicions a geleres i muntanyes de tot el planeta, en la observació i seguiment de les glaceres als Alps, Andes, Himàlaia, Patagònia, Antàrtida, Àrtic, i Kilimanjaro.
_________________________________________________________________
OPCIÓ D
“SEVEN WINTERS IN TEHRAN” (*) VO. subtitulat al català.
(alumnes 3r i 4rt d’ESO, Batxillerat i Cicles) / 27 de Setembre)
SINOPSI
Teheran, juliol del 2007: Reyhaneh Jabbari, de 19 anys, té una reunió de negocio amb un nou client. Quan ell intenta violar-la, ella l’apunyala en defensa pròpia.
Més tard, és arrestada per assassinat. La sentencia del seu judici comporta la seva pena de mort.
Gràcies a vídeos personals, i gravats en secret, proporcionats per la família de Reyhaneh, els seus testimonia i les cartes escrites per ella des de la presó, el documental narra el destí d’una dona que es convertir en un símbol de la resistència i els drets de les dones fins i tot més enllà de les fronteres de l’Iran.
PREMIS
(2023) Premis Compass-Perspektive i Peace Film al BERLIN International Film Festival, Premi F:ACT al CPH:DOX, Premi de l’audiència al PLURIELLES Festival, Menció Especial al DOKUFEST International Documentary Film Festival.
(2024) Millor documental al BAVARIAN Film Awards, Premis millor documental i millor edició al GERMAN Film Awards, …
PONÈNCIA-CONVERSA AMB RYMA SHEERMOHAMMDI
Traductora, conferenciat i divulgadora.
A través del seu treball amb personalitats polítiques, socials i culturals com la Nobel de la Pau Shirin Ebadi, els directors Kiarostami i Makhmalbaf, i autors com Nafisi, ha combinat l'activitat social amb el seu paper com a divulgadora de temes relacionats amb l 'Iran, la llibertat d'expressió, els drets humans i, especialment els drets de les dones.
Ha treballat com a intèrpret per a les Nacions Unides, l'Organització Internacional per a les Migracions i les oficines presidencials de 18 països a tot el món.
Col·labora en mitjans com Canal24, la Sexta, Antena3, Cuatro, TV3, Euskal Telebista, el Independiente, el Mundo, Newtral... entre d'altres.
A més a més ha co-traduït "Poemes engabiats" (Publicat per Pre-Textos) de Mahvash Sabet, autor PEN Internacional 2017 i actualment empresonada a l'Iran, i poesia d'Abbas Kiarostami a "El vent se m'endurà" de l'edutorial Karwán. El 2022 va rebre el Premi Valor de la Comunitat de Madrid.